Kenapa perlu antibiotik ketika kanak-kanak demam

Apakah tahap suhu untuk kanak-kanak demam? Demam kanak-kanak berlaku antara 37.5 ke atas dan boleh mencecah sehingga 41 darjah celcius. Dlm keadaan maksimum ini, badan akan menggeletar dan kanak-kanak boleh menghmpiri sawan. Matanya akan terbeliak (tanpa berkelip) dan badannya akan kaku (kejang). Sawan yang serius boleh menggangu saraf otak dan menjejas peredaran darah . Lumpuh adalah salah satu sebab akan berlaku jika saraf otak gagal bertahan.

Kadang kadang dan selalu nya kita bertanya kenapa setiap kali kanak kanak demam ada doktor memberikan antibiotik bersama ubat demam dan ada yang hanya memberi ubat demam sahaja. Adakah boleh sahaja memberi antibiotik takala ubat batu/demam/etc telah diberi 2 jam yang lepas? Atau dalam kata lain antibiotik setiap 4 jam dan ubat lain setiap 6 jam. Sehinggakan ada yang beranggapan kalau diberikan antibiotik selalu, kanak-kanak akan lali dan selalu bergantung kepada antibiotik utk sembuh dari demam. Mana satu theori yg betul? Kenapa doktor berselisih mengenai hal ini..?

Soal pokoknya, apakah fungsi antibiotik.

Kita jangan keliru dengan fungsi sebenar antibiotik. Antibiotik sebenarnya bukanlah ubat tetapi ianya sejenis penggalak. Ianya menggalakkan badan agar dapat mengeluarkan enzim yang diperlukan oleh badan bagi melawan penyakit. Sebab itu adakalanya antibiotik tidak perlu diberikan kepada kanak-kanak kerana badan sudah faham akan symptom berlaku dan apakah penyebab kepada penyakit. Badan dengan sendiri mengeluarkan enzim yang diperlukan untuk melawan penyakit tersebut. Dalam hal ini kanak kanak dikatakan mempunyai antibodi yang kuat. Selalunya bagi kanak kanak berumur dari 4 tahun dan ke atas.

Perlu diingatkan bahawa antibiotik perlu diberikan bersama dengan ubat yang lain.

Bagaimana jika badan tidak dapat mengetahui dan tiada antibodi yang kuat untuk melawan kerana tidak tahu apakah enzim yang perlu dikeluarkan?

Sebab itu, badan memerlukan penggalak. Dalam kata lain, badan kanak-kanak memerlukan antibiotik.

Sifat pemakanan kanak – kanak susah dijangka. Jesteru pemberian antibiotik sebenarnya amat sesuai bagi kanak-kanak yang selalu mengalami demam berulang. Perlu dingatkan bahawa antibiotik perlu dihabiskan. Ianya bagi memastikan badan menerima dos yang sepatutnya ia terima. Tetapi ibu bapa selalu leka dengan beranggapan setelah anak sihat maka pemberian antibiotik perlu dihentikan. Atau dalam hal yang lain, ubat demam dah habis maka antibiotik perlu dihentikan walaupun hakikatnya antibiotik masih ada lagi.

Oleh yang demikian, sila pastikan anda faham peranan diberikan oleh antibiotik itu bagi memastikan anak anda sentiasa sihat dan walaupun demam, badan dengan pantas dapat mencegah daripada ianya berlaku.

[thanks kepada Prof Madya Dr Shamsul (Sekolah Perubatan} dari UMS atas nasihat yang diberikan]

One thought on “Kenapa perlu antibiotik ketika kanak-kanak demam

  1. Fungsi antibiotik ialah utk ‘membunuh’ bakteria – maksudnya utk rawatan penyakit yg disebab atau berkaitan dgn bakteria. Sebab itulah tidak perlu mengambil antibiotik jika hanya demam sahaja kerana demam selalunya disebabkan oleh virus melainkan disebabkan oleh punca sekunder spt jangkitan bakteria spt ditekak yg lazimnya terjadi. Jangkitan bakteria tidak mengenal umur walaupun kanak-kanak mungkin apa yg Azhar maksudkan ialah tahap ketahanan badan. Sbb itu lah dr perlu berhati2 apabila memberi antibiotik kerana jika terlalu kerap bagi ada kemungkinan badan akan menjadi immune terhadap antibiotik yg diberi – lagi teruk jika pesakit tidak habiskan ubat spt yg disarankan kerana baktria ni smart organism, jika tidak habis betul2 dia berpeluang utk survive dan pandai ‘mengelak’ jika bertemu semula dgn antibiotik yg sama.

    Oleh itu kenyataan antibiotik perlu diberikan dgn ubat lain tidak la tepat- cuma selalunya ia adalah sebahagian dari rawatan lain spt contoh demam. Di UK, antibiotik diberi hanya apabila jangkitan bakteria itu di tahap yg teruk …kalau setakat sikit2 ni dia tak bagi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s